Home / Stroom & Gas

Stroom & gas tegen beursprijzen


Bij Hang (On) Energie werken we niet met vaste of variabele contracten waarbij de energietarieven voor een bepaalde periode vast staan. Nee, wij bieden jou een dynamisch energiecontract! Dat betekent dat we de beursprijs voor stroom en gas, plus inkoopvergoeding, aan jou doorberekenen. Dat is altijd transparant én voordelig!


Bereken jouw aanbod 

Dynamisch versus vast of variabel 

Niemand wil teveel betalen voor zijn energie en verzekerd zijn van eerlijke prijzen. Een traditioneel vast of variabel contract lijkt dan vaak de beste optie. Je betaalt immers altijd een vast bedrag, ongeacht wat er gebeurd op de energiemarkt. Maar dat betekent helaas ook dat je nooit profiteert van dalende energieprijzen en je allerlei extra marges betaalt aan je energieleverancier. 

Met een dynamisch energiecontract van Hang (On) Energie betaal je de beursprijs voor energie. Voor stroom verandert die prijs per uur en voor gas geldt iedere dag een andere prijs. De prijzen die jij betaalt voor je energie zijn dus volledig afhankelijk van de ontwikkelingen op de energiemarkt. Dat klinkt misschien wat eng, maar in de meeste gevallen ben je goedkoper uit dan met een vast of variabel contract. Met een dynamisch contract betaal je dus nooit teveel!

Eerlijk & transparant

Bij Hang (On) Energie betaal je altijd de actuele beursprijzen voor stroom &  gas. Dat wil jij toch ook? 

Met ons dynamische energiecontract weet je precies waar je aan toe bent. Want de energieprijzen kun je gewoon zelf volgen op de dagmarkt. Zo weet je zeker dat je  nooit teveel betaalt. Dat is pas eerlijk en transparant! 


Bereken jouw aanbod

Onze top 5 meest gestelde vragen

Je factuur is opgebouwd uit een vast voorschotbedrag op basis van je standaardjaarverbruik voor de aankomende maand en een afrekening van de energie die je afgelopen maand werkelijk hebt verbruikt. Bekijk hier onze voorbeeldfactuur met uitgebreide uitleg per factuurregel. 

De uurprijs voor elektriciteit is gebaseerd op:

  • De per uur variërende marktprijs; EPEX Day Ahead in €/kWh. Hierbij wordt geen onderscheid gemaakt tussen normaal- en/of daluren.
  • De inkoopvergoeding voor levering in €/kWh. Deze vergoeding bestaat o.a. uit inkooppremies en overige kosten die nodig zijn voor het inkopen van de energie. In de leveringsovereenkomst is opgenomen welke inkoopvergoeding per kWh er in rekening wordt gebracht.
  • Het leveringstarief wordt vermeerderd met energiebelasting, BTW en eventueel andere van overheidswege opgelegde toeslagen.

De dagprijs voor gas is gebaseerd op:

  • De per dag variërende marktprijs; LEBA DA via ICE in €/m³
  • De inkoopvergoeding in €/m³. Deze vergoeding bestaat o.a. uit inkooppremies en overige kosten die nodig zijn voor het inkopen van het gas. In de leveringsovereenkomst is opgenomen welke inkoopvergoeding per kWh er in rekening wordt gebracht.
  • De landelijke transportkosten in €/m³. Dit is een vergoeding voor het transport van het gas over het landelijke net. Deze toeslag verschilt jaarlijks en varieert per profiel. GTS bepaalt en publiceert alle bovengenoemde tarieven op haar website. De toeslag en kosten worden één-op-één aan je doorbelast en in rekening gebracht.
  • Het leveringstarief wordt vermeerderd met energiebelasting, BTW en eventueel andere van overheidswege opgelegde toeslagen.

Voor jouw maandbedrag berekenen we de totale kosten voor een heel jaar vooruit. Dit doen wij op basis van je verbruiksprofiel, je eventuele eigen opwek, je adres en de prijzen van de afgelopen 2 weken. Op basis van die berekening ontvang je eerst twee voorschotten, daarna vindt er per maand een verrekening plaats op basis van werkelijk verbruik.

Wij houden niet van verrassingen achteraf. Om te voorkomen dat je aan het einde van het jaar schrikt van je jaarrekening, volgen wij de ontwikkelingen in de energiemarkt. Concreet kan dat een verhoging of verlaging van je maandbedrag betekenen. We houden hierbij rekening met energieprijzen en je verwachte jaarverbruik. Het kan dus gebeuren dat je maandafrekening ineens iets hoger of lager uitvalt. Heb je daarover vragen, bel of mail dan gerust even met onze support-afdeling.

Voor alle elektriciteit die je meer opwekt dan verbruikt geldt een terugleververgoeding die gelijk is aan de EPEX Day Ahead gewogen gemiddelde uurprijs. Daarnaast betaal je ook een inkoopvergoeding voor teruglevering per kWh. 

Bekijk hier de rest van onze veelgestelde vragen.

Waar komt onze stroom vandaan?


In ons Stroometiket 2023 hebben wij inzichtelijk gemaakt van welke energiebronnen gebruik is gemaakt bij de opwekking van onze stroom. Ieder jaar in mei verschijnt het overzicht van vorig jaar, omdat we pas achteraf precies weten wat we hebben ingekocht. 


Bekijk het stroometiket

Start nu met energie besparen!

Met de slimme energieproducten van Hang (On) Energie